Verantwoording algemeen
Algemeen
Vrijwel altijd zal de verloskundige aanwezig zijn bij een bevalling. Echter, de kans bestaat dat een partus op gang komt, zonder dat er een verloskundige of (huis)arts ter plaatse aanwezig is. In dat geval moet de keuze worden gemaakt om ofwel de bevalling thuis te laten plaatsvinden ofwel de barende vrouw naar het ziekenhuis te vervoeren.
Het beluisteren van cortonen door de ambulanceverpleegkundige is gecontraïndiceerd omdat het zoeken naar de plaats waar deze te beluisteren zijn (onnodige) tijd vraagt, onrust en angst kan veroorzaken bij de barende vrouw en uiteindelijk geen directe consequenties heeft voor de te verlenen ambulancezorg.
Gebruik de zwaartekracht en de baringshouding om optimale omstandigheden te creëren bij een moeilijke baring, bijvoorbeeld bij een stuitligging of schouderdystocie.
Schouderdystocie veroorzaakt een oponthoud van de natuurlijke bevalling doordat de schouder blijft haken boven het schaambeen. Dit gebeurt in 0,1 tot 2 % van alle bevallingen. Oorzaak is het uitblijven van de spildraai tijdens de uitdrijving waardoor de schoudergordel in voor-achterwaartse stand blijft staan. Met het ver optrekken van de benen van de vrouw en het zijwaarts duwen van de schoudergordel kan geprobeerd worden de dystocie op te heffen.De kans op een fluxus post-partum na een schouderdystocie is groot.
Expert opinion
-Bronnen
- FMS richtijn stuitbevalling (2019). Op 1 oktober 2022 opgehaald van https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/stuitligging/stuitligging
- NVOG richtlijn Hemorrhagia postpartum (HPP) (2013). Op 30 maart 2023 opgehaald van https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2018/02/Hemorrhagia-postpartum-HPP-3.0-14-11-2013.pdf
V&A
-Verdieping
- Bij deze FMS richtlijn Stuitligging is in samenspraak met de NVOG en de Patientenfederatie een Keuzekaart ontwikkeld voor de zwangere. Dezè keuzekaart kan helpen bij het maken van keuzes over screening, diagnose en behandeling in het kader van samen beslissen.